Blussers

Poederblussers

Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen universeel ingezet worden voor het blussen van vaste stof, vloeistof en gasbranden. (brandklassen A.B en C). Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust. Rekening moet echter worden gehouden met de nevenschade van bluspoeder op elektronische en fijn-mechanische apparatuur. Poederblussers moeten alleen daar worden toegepast waar de brand snel en doeltreffend moet worden geblust en de nevenschade van ondergeschikt belang is. Poederblussers zijn leverbaar in 2, 6, 9 en 12kg.

Sproeischuimblussers

Sproeischuimblussers zijn vrijwel overal inzetbaar, zeer gebruiksvriendelijk en effectief. Bovendien is de nevenschade die bij gebruik ontstaat nihil. Door de speciale sproeinozzle aan het uiteinde van de slang maakt het deze blusser zeer geschikt voor het blussen van onder spanning staande apparatuur. Het water/schuimmengsel welke zich in de blusser bevind wordt dan verneveld in zeer kleine druppels waardoor de blusstraal niet elektrisch geleidend is. Sproeischuimblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste stof en vloeistofbranden (brandklassen A en B). Sproeischuimblussers zijn leverbaar in 2, 6 en 9 liter Ook zijn er sproeischuimblussers te verkrijgen die vorstbestendig zijn, deze hebben dezelfde eigenschappen als een gewone sproeischuimblusser, alleen zijn deze te gebruiken tot -20°C.

Vetblussers

Vetblussers zijn speciaal ontworpen voor het effectief blussen van vetbranden. De blusser bevat een speciale blusstof (wet chemical) dat specifiek is bedoeld om een brandende frituurbak af te dekken en adequaat te blussen. Het chemisch blusschuim heeft een emulgerende eigenschap waardoor een afsluitende laag wordt gevormd op de brandende vloeistof. Bovendien heeft het een sterk koelende werking, waardoor de tempratuur van de vloeistof snel afneemt en onder de zelfontbrandingstemperatuur komt. Let wel, door de zeer lage blusrating zijn deze blussers niet geschikt om andere stoffen te blussen. Vetblussers zijn leverbaar in 2 en 6 ltr en zijn tot nu toe nog ondergebracht in brandklasse A.

Koolzuursneeuwblussers

Koolzuursneeuwblussers ook wel CO² blussers genoemd, zijn zeer geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklassen B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een CO² blusser is dat de blusstof geen reststoffen achterlaat bij gebruik en dus totaal geen nevenschade veroorzaakt. Daarom wordt CO² ondermeer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde stoffen zoals sproeischuim. Let wel CO² blussers mogen niet meer worden toegepast voor de basisbeveiliging van gebouwen maar worden aanbevolen voor aanvullende beveiliging.

F-500 blussers

Deze blusser is vooral geschikt tegen branden van kunststof, rubber en lithium-ion batterijen. Voordelen van de F-500 blussers zijn onder andere dat het blusmiddel zonder fluor, snel en volledig biologisch afbreekbaar is. Daarnaast is blussen met een F-500 blussers een efficiënte manier van brandbestrijding, met een aanzienlijke vermindering van gevolgschade.